در سومین جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق مشهد مطرح شد

معرفی محصولات استراتژیک خراسان رضوی

۸ مهر ۱۳۹۸ کد خبر : 2422
دنیای اقتصاد، زهرا صفدری- سومین نشست کمیسیون کشاورزی و آب اتاق بازرگانی خراسان رضوی به بررسی محصولات استراتژیک استان و بحث و تبادل نظر درباره زنجیره ارزش محصولات صادراتی خراسان گذشت.

در جلسه گذشته کمیسیون کشاورزی اتاق ایران مقرر شده بود که محصولات استراتژیک استانها که دارای ظرفیت صادراتی هستند، شناسایی و به این کمیسیون معرفی شود؛ بر همین اساس، در تازه ترین جلسه کمیسیون کشاورزی اتاق مشهد بر روی محصولات استراتژیک خراسان رضوی و معرفی آن به اتاق ایران بحث شد؛ زعفران، پسته، گیاهان دارویی چون زیره و تخم مرغ از جمله محصولاتی بود که در این نشست به اهمیت آنها در استان اشاره شد.

علی شریعتی مقدم رئیس کمیسیون کشاورزی و آب اتاق ایران و مشهد در این جلسه به آخرین دستاوردهای خود در نشستهایی که در موضوع کشاورزی با مسئولان ایرانی و خارجی داشته نقبی زد و گفت: در هفته های اخیر ارتباطی با نماینده فائو (سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد) برقرار کردیم و قرار بر این شد تا با این سازمان ارتباطی پویاتر و موثرتر داشته باشیم و توامان مقری در مرکز فائو برای عرضه محصولات ایرانی به صورت مدیا، ماکت و... پیش بینی خواهد شد که لازم است محتوای خوبی برای این موضوع تولید کنیم.

برگزاری جلسه ای با رئیس بخش بین الملل فدراسیون ماشین سازان کشاورزی ایتالیا، موضوع دیگری بود که شریعتی مقدم به آن پرداخت و از همکاری با این فدراسیون برای بازاریابی و برندینگ محصولات کشاورزی خبر داد. او گفت: درخواست های ما از نماینده این کشور همکاری در حوزه های تکنولوژی کشاورزی و بازاریابی و برندینگ محصولات ایران بود که وی برای همکاری در این زمینه اعلام آمادگی کرد و برهمین اساس مقرر شد تا مشخصات تجاری محصولاتمان را در چارچوب رویکردهای بین المللی تکمیل کنیم.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران اضافه کرد: ایتالیا از 200 سال پیش در حوزه برند و فرآوری محصولات کشاورزی صاحب تجربه خوبی بوده است و برندهای منطقه ای خود را به خوبی جا انداخته و زنجیره کشاورزی در آن کشور کامل شده است. وی اشاره ای هم به جلسه اش با سفیر اتریش در خصوص گردشگری بخش کشاورزی کرد و گفت: طبق مباحثی که در آن نشست مطرح شد، یکی از اقداماتی که باید انجام بگیرد، احصاء ظرفیت های گردشگری بخش کشاورزی خراسان رضوی است و سفارت اتریش نیز در این زمینه می تواند همکاری کند و سفیر این کشور هم اعلام آمادگی کرد.

وی درباره نتایج نشست خود با رئیس سازمان توسعه تجارت در کمیسیون کشاورزی اتاق ایران هم اظهار کرد: از وی تقاضا کردیم که قبل از اقدام و تصمیم درباره ممنوعیت صادرات کالایی، با تشکل های مربوطه مشورت شود و مقرر شد تا در این موضوعات و سایر مباحث، همچون هلدینگ صادراتی همکاری دائمی با کمیسیون انجام بگیرد.

لزوم جلوگیری از واردات گیاهان دارویی

شریعتی مقدم در ادامه به پیگیری های شورای ملی زعفران به عنوان یکی از تشکل های زیرمجموعه پارلمان بخش خصوصی، برای بهبود وضعیت این محصول اشاره و اظهار کرد: در شورای ملی زعفران مباحثی همچون امکان سازی جهش صادرات زعفران، شناخت اقتصاد کلان زعفران و آینده آن مطرح شد و سازمان توسعه تجارت هم به دنبال واگذاری مسئولیت خود در این عرصه به بخش خصوصی است. وی افزود: در بحث گیاهان دارویی و زعفران نیز پیشنهاد کردیم تا از واردات این گروه کالایی جلوگیری شود و با درنظر گرفتن دو درصد عوارض برای واردات این محصولات، عوارض مذکور برای توسعه بخش صادرات مورد استفاده قرار بگیرد؛ این موضوع در سازمان توسعه تجارت پذیرفته شد و برای تصویب به هیات دولت رفت. وی با تاکید بر اهمیت ایجاد اتحاد میان تولیدکنندگان محصولات مشابه در چارچوب تشکل ها و انجمن ها، گفت: این همگرایی میان تولیدکنندگان محصولات موجب چانه زنی بهتر آن ها در پیگیری خواسته هایشان می شود. این موضوع به ویژه در بخش گیاهان دارویی می تواند اثرگذار باشد؛ از طرفی، حمایت هایی که از این محصولات صورت می گیرد باید پررنگ تر باشد تا صادرات آن با قدرت بیشتری صورت بگیرد.

ساماندهی تشکلها یکی از اموری بود که شریعتی مقدم بر لزوم پیگیری آن در دوره کنونی کمیسیون کشاورزی اتاق تاکید کرد. او تصریح کرد: اتاق نباید به دنبال ایجاد تشکل جدید باشد بلکه تشکل های موجود باید بتوانند از منافع جمعی اتاق استفاده کنند. باید ببینیم چه کنیم تا صدای بخش کشاورزی واقعی را به گوش همه برسانیم.

سیدحسین موسوی نژاد، مدیرعامل اتحادیه مرغداران مرغ تخمگذار خراسان نیز گفت: برخی محصولات دامی هم می‌توانند به عنوان اولویت استان مطرح شوند؛ خراسان رضوی مقام اول تولید تخم مرغ در کشور را دارد و ماهانه حدود 12 هزار تن تولید این محصول در این خطه صورت می گیرد که 50 درصد آن مازاد نیاز است؛ این درحالیست که میانگین کشوری مازاد تخم مرغ 10 درصد است.

وی افزود: کشورهای افغانستان، عراق و امارات مقاصد اصلی صادرات تخم مرغ خراسان هستند و 6 هزار تن صادرات به این کشورها انجام می شود اما با سیاست های خلق الساعه در بخش صادرات، دچار مشکلات متعددی در همین حوزه شده ایم. امروز صادرات به افغانستان آزاد شده اما در صادرات به عراق، انتظار داریم اتاق بازرگانی ورود کند و تخم مرغ هم به عنوان یکی از محصولات استراتژیک استان معرفی شود.

تعریف 6 کاگروه تخصصی در کمیسیون کشاورزی

عیدی زاده، دبیر کمیسیون کشاورزی اتاق مشهد به شکل گیری شش کارگروه تخصصی در این کمیسیون برای پیشبرد اهداف آن اشاره و اظهار کرد: این کارگروه‌ها شامل کارگروه تخصصی دام، طیور و آبزیان، کارگروه تخصصی صنایع غذایی و تبدیلی، کارگروه زراعت و باغبانی، گیاهان دارویی، استارتاپ ها و ایده های کارآفرینی در بخش کشاورزی، گلخانه ها و کارگروه تخصصی توسعه صادرات محصولات کشاورزی است.

صراف رئیس کارگروه تخصصی دام، طیور و آبزیان به مشکلات موجود در بحث بارنامه ها اشاره و اظهار کرد: بهای تعیین شده با آنچه دامدار هزینه می کند متفاوت است و او به راحتی نمی تواند هزینه را پوشش بدهد و به همین دلیل هزینه های سربار بر تولید بسیار زیاد می شود. مشکلات مالیاتی تشکل ها و مشکلات ساختاری نیز یک دغدغه جدی دیگر ماست. ساختار امروز تعاونی روستایی پاسخگوی نیاز تمام تشکل ها نیست.

کافی، دبیر انجمن صنفی کارخانجات خوراک دام نیز عنوان کرد: خراسان رضوی همواره از نظر کیفی و کمی رتبه اول کشور در را خصوص تعداد کارخانجات خوراک دام دارد؛ 74 کارخانه خوراک دام در این استان فعال هستند و به همین تعداد هم کارگاه غیرمجاز تولید خوراک دام وجود دارد که باید ساماندهی شوند و تحت پوشش قرار بگیرند. وی تصریح کرد: قیمت جو در بازار آزاد به بیش از دو هزار تومان و نرخ ذرت به بیش از 2100 تومان رسیده است که این نرخ برای خریدهای عمده است و قیمت برای خرده خریدها تا 2300 تومان می رسد.

کافی افزود: امروز تعداد زیادی از کارخانجات داخل کشور که در حال روغن کشی هستند، بین 7 هزار تا 15 هزار تن سویا در مجموعه خود دارند؛ این درحالیست که در بهترین شرایط سویا برای دام و طیور باید بین 15 تا 30 روزه استفاده شود که این موضوع برای نگهداری از سویا در شرایط مطلوب است اما هم اکنون بیش از دو ماه است که 150 تن سویا در کشور بلامصرف مانده است.

وی خاطرنشان کرد: بیش از10 کارخانه خوراک دام به کشورهای عراق، افغانستان، ترکمنستان و سوریه صادرات دارند اما هیچ ضمانتی برای آن ها نیست زیرا تصمیمات خلق الساعه به یک باره همه برنامه ها را به هم می ریزد.

 

 

دنیای اقتصاد خراسان آخرین ویرایش : ۸ مهر ۱۳۹۸, ۱۲:۱۷


نظر سنجی دنیای اقتصاد

اخبار تصویری

پیشخوان خبر

یادداشت ها