احتمال کاهش معاملات مسکن در ماه‌های آینده

۸ دی ۱۳۹۹ کد خبر : 2651
دنیای اقتصاد- رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر مشهد می‌گوید: بازار مسکن در سال 1397 رشد زیادی را تجربه کرد؛ این رشد در سال 1398 با شیب کمتری ادامه یافت و امسال هم این بازار، متناسب با بازارهای موازی رشد داشته است؛ هرچند به نظر می‌رسد هم اکنون توقف و رکود تورمی را تجربه می‌کند. با همه اینها، در مجموع اینکه انتظار داشته باشیم متناسب با اتفاقات سیاسی جهان یا کووید 19 تاثیر آنی را در بازار مسکن ببینیم، درست نیست بلکه این تاثیرات به مرور زمان است.

محمدهادی مهدی‌نیا معتقد است تحولات سیاسی مثل انتخابات آمریکا، معمولا چرخه سینوسی بازار ایران را چندان تحت تاثیر قرار نمی‌دهد. او عنوان می‌کند: با بررسی داده‌های مسکن از سال 1335 درمی‌یابیم که رکود و رونق این بازار بین 4 تا 6 سال سینوسی بوده است و بعضی مواقع مثل 1386 یا 1397 دارای پیک رشد بوده ولی برخی مواقع حرکت سینوسی‌اش ادامه یافته است. این بدان معناست که در مقاطعی رکود معاملاتی اتفاق می‌افتد اما در مقطعی دیگر، سایر بازارها از مسکن عبور می‌کنند و این بازار هم سعی می‌کند خود را به آنها برساند و در همان مرحله حرکت افزایش قیمت‌ها، می‌بینیم که بلافاصله بر تعداد معاملات افزوده می‌شود و کارشناسان آن را دوره شروع رونق مسکن می‌دانند.

رییس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر مشهد به دنیای اقتصاد می‌گوید: باتوجه به تحولات سال 1397 و 1398 و نیمه نخست امسال، به نظر می‌رسد بازار مسکن ظرف ماه‌های آینده با کاهش معاملات و خرید و فروش همراه باشد. البته بازار در برابر کاهش قیمت مقاومت خواهد کرد؛ زیرا یکی از پارامترهای اصلی در کاهش قیمت، بحث کاهش قیمت مواد و مصالح ساختمانی است که با توجه به وضعیت کلی تورم در کشور نمی‌توان انتظار چندانی در این خصوص داشت و کالاهای اساسی مثل فولاد و بتن و دستمزد و صنایع تولیدکننده مصالح، با توجه به شرایط کنونی‌شان کاهش قیمت نخواهند داشت.

مهدی‌نیا با اشاره به تاثیر تسهیلات خرید مسکن در توانمندی افراد برای خرید مسکن تاکید می‌کند: به نظر می‌رسد دولت برنامه‌ای برای ارائه تسهیلات معناداری که بر تقاضای مسکن اثر بگذارد، ندارد. تقاضای مسکن دو نوع است که یک نوع آن، تقاضای موثر است و مردمی که می‌خواهند خانه بخرند، توان آن را دارند و در این وضعیت دولت باید تسهیلاتی بدهد که بین 40 تا 60 درصد هزینه‌های تامین مسکن را پوشش بدهد اما ظاهراً عزم یا منابعی در این خصوص از سوی دولت وجود ندارد.

صدور مجوزهای ساختمانی در مشهد بین 6 تا 8 ماه طول می‌کشد

رییس کمیسیون شهرسازی شورای شهر مشهد از کاهش بروکراسی‌های اداری برای ساخت و ساز و نیز کاهش زمان صدور مجوز ساخت به عنوان برخی دیگر از ضرورت‌های کاهش قیمت مسکن نام می‌برد و تصریح می‌کند: هم اکنون در مشهد بین 6 تا 8 ماه طول میکشد تا  صدور این مجوز از آتش نشانی، شهرداری و تامین اجتماعی و... اتفاق بیفتد که این باعث افزایش قیمت تمام شده مسکن و خواب سرمایه می‌شود و از آن طرف، بالا رفتن قیمت منجر به کاهش تقاضای موثر گروه‌های هدف که متقاضیان اصلی هستند، می‌شود.

مهدی‌نیا خاطرنشان می‌کند: علیرغم تلاشی که کمیسیون شهرسازی شورا برای کاهش بخش زمانی صدور مجوز ساخت در حوزه مدیریت شهری به کار بست، به خاطر مقاومت عوامل موثر در این زمینه، نتوانستیم توفیقی در کاهش مدت زمان صدور مجوز ساختمانی داشته باشیم؛ این موضوع منجر به بالا رفتن هزینه تمام شده مسکن می‌شود و با توجه به این شرایط نباید چندان انتظار کاهش قیمت معنادار مسکن مشهد را داشت.

وی در پاسخ به این سوال که آیا میزان سخت و ساز مسکن در مشهد در سال جاری کاهش یافته است، می‌گوید: آمار پروانه‌ها و پایان کار صادر شده نشان می‌دهد، امسال تفاوت معناداری نسبت به تعداد پروانه‌های صادر شده در سال گذشته نداشته‌ایم و به نظر نمی‌رسد ساخت و ساز چندان کاهش یافته باشد. البته ساخت و ساز در سال 1397 بیشتر از 1398 بوده است.

مهدی‌نیا یادآور می‌شود: در سال 1397 تراکم پروانه‌ها بیشتر بود و تقریبا در همه مناطق افزایش تقاضای پروانه داشتیم اما در سال گذشته و امسال، در مناطق 1، 9، 11، 12 و 10 تقاضای پروانه بیشتری را شاهد بودیم.

 

 

 

دنیای اقتصاد خراسان آخرین ویرایش : ۸ دی ۱۳۹۹, ۱۳:۱۹


نظر سنجی دنیای اقتصاد

اخبار تصویری

پیشخوان خبر

یادداشت ها