سید مهدی مدنی بجستانی، رئیس انجمن شرکت های دانش بنیان استان خراسان رضوی/ شرکتهای دانشبنیان همانند سایر بنگاههای اقتصادی در سال 1400 با مشکلات زیادی مواجه شدند و چالشهای بسیاری را تجربه کرده و پشت سر گذاشتند. با توجه به تنوع شرکتهای دانشبنیانی، برخی از این شرکتها توانستند در حوزه کاری خود و بسته به نیازی که نسبت به محصولات آنها وجود داشت، فروش و سود بیشتری داشته و این تهدید را به فرصت تبدیل کنند. اما اغلب کسب و کارها در سال 1400 با معضلات و مشکلات متعددی مواجه شدند و متاسفانه این فشارها همچنان ادامه دارد. امیدواریم که در سال 1401 اتفاقات خوبی روی دهد، هرچند که در حال حاضر دورنمای شفاف و امیدوارکنندهای در دسترس نیست؛ اما ما به قولها و برنامههایی که دولت سیزدهم ارائه کرده است، امیدواریم.
مجتبی بهنام تقدسی، مدیرعامل شرکت صنایع پیشرفته رضوی/ اصلیترین مولفه در راستای مقاوم نمودن یک کشور در مقابل تلاطمهای داخلی و خارجی بهویژه تحریمها، تقویت اقتصاد مبتنی بر دانش و فناوری زاییده از درون یا همان اقتصاد دانشبنیان است و این مهم، تنها در بستر توجه واقعی به اکوسیستم نوآوری و فناوری در کشور رخ میدهد. در حال حاضر تعداد زیادی مراکز رشد، شتابدهنده، مراکز نوآوری، پارکهای علم و فناوری و ... وجود دارد که حمایتهای خوبی از فناوران جوان در مراحل ابتدایی تبدیل ایده به محصول، انجام میدهند. لکن اصلیترین چالش در راستای تبلور این ایدهها و تبدیل آنها به یک کسب و کار پایدار و بالغ، مرحله سرمایهگذاری است که از آن به دره مرگ در اکوسیستم نوآوری تعبیر میشود زیرا بسیاری از کسب و کارهای نوپا به دلیل عدم یافتن سرمایهگذار توانمند و قابل اعتماد، از تجاریسازی محصول خود بازمانده و دچار سرخوردگی و بعضا مهاجرت از کشور میشوند.
هادی رفیعی، عضو هیات علمی پژوهشکده گردشگری جهاد دانشگاهی امسال در آستانه تعطیلات نوروزی، در رسانهها پیشبینیهایی مبنی بر افزایش چشمگیر سفرهای نوروزی در سراسر کشور به ویژه حضور گسترده زائران و گردشگران در تعطیلات نوروزی در مشهد، شده است اما باید در نظر داشت که مشهد با وجود حرم امام هشتم(ع) از دیرباز همیشه خواستگاه زائران و گردشگران در فصول مختلف سال بوده که یکی از این ایام پیک، مربوط به تعطیلات نوروزی بوده است.
مژگان ثابت تیموری عضو هیات علمی گروه مدیریت و برنامهریزی گردشگری جهاد دانشگاهی خراسان رضوی مشهد شهری است با تنوع قابل توجهی از گردشگرانی که به صورت انفرادی یا خانوادگی در قالب سفرهای زمینی، با خودروی شخصی و یا از طریق شبکه حمل و نقل عمومی اعم از هوایی، ریلی و یا زمینی به آن وارد میشوند و به همین میزان، تقاضا برای انواع اقامتگاههای متناسب با بودجه، تعداد نفرات، کیفیت خدمات دریافتی، موقعیت مکانی نسبت به حرم مطهر یا کاربریهای مورد نیاز آنها نیز متفاوت خواهد بود. آنچه به عنوان یک اصل کلی مورد توجه زائرین و گردشگران شهر مشهد میباشد، امنیت، رفاه، هزینه و بعد مسافت نسبت به جاذبههای زیارتی و گردشگری و همچنین فاصله از مبادی ورودی و دسترسی آسان و کم هزینه به شبکه حمل و نقل عمومی منتهی به مبادی ورودی یا جاذبهها است.
علی اکبر عنابستانی، استاد گروه جغرافیای انسانی و آمایش دانشگاه شهید بهشتی تهران بر اساس آمار سال 1395، حریم شهر مشهد دارای 126 روستا با جمعیتی حدود 200 هزار نفر است. این روستاها در 3 گروه قرار دارند، گروه اول روستاهای بلافصل مشهد هستند که در فضای لبه محدوده شهر مشهد قرار دارند، فاصله آنها تا مشهد کمتر از 3 کیلومتر است و روستاهایی مانند سالارآباد در محور جاده سیمان و روستاهای چون دهرود، گرجیسفلی و علیا، کاظمآباد، پنجشنبه، خُلقآباد، کالزرکش، زرکش و کَشَف تا اکبرآباد، منزلآباد و چاهشک در جاده قدیم را شامل میشود که حدود 65 تا 70 درصد جمعیت در همین 23 روستا زندگی میکنند.
اصولا در ایجاد بستر توسعه و به ویژه توسعه صنعتی و معدنی در چارچوب قوانین و مقررات جاری کشور دولتها نقش اساسی دارند و اگر چنانچه به تکالیف خودشان عمل نکنند توسعه کمرنگ خواهد شد. نقش دولتها بسترسازی و فراهم کردن زیرساختهاست که بخش خصوصی دسترسی به آن ندارد به طور نمونه فراهم کردن زمین، آب، برق، جاده، تسهیلات ارزان قیمت، مراودات بانکی، قوانین و مقررات مناسب و مشوق سرمایهگذاری و... از وظایف و ماموریتهای حاکمیت است.
چابهار تنها بندر اقیانوسی ایران است که اگر طی سالیان گذشته در آن سرمایهگذاری میشد، میتوانست کشتیهای اقیانوسپیما را با ظرفیت بسیار بالا پذیرش کند. ضمن آنکه این بندر برای کشتیهایی که از اقیانوس هند، آسیای شرقی و... به مقصد خلیج فارس حرکت میکنند، به لحاظ مسافت تقریبا حدود هزار کیلومتر از بندرعباس و بندر دبی نزدیکتر است.
تجربه نشان داده دستکاری در ساختارهای اقتصادی توسط دولت و مجلس عواقب خوبی در گذشته نداشته؛ لذا در آینده نیز نخواهد داشت.
در بودجه سال 1401 سهم استان خراسان رضوی از مجموع منابع 16.316 میلیارد تومان پیش بینی شده است که این رقم در مقایسه با سال 1400 حدود 135درصد رشد داشته است، در خصوص تامین درآمدهای سال 1401 نیز خراسان رضوی حدود 3.4درصد کل درآمد دولت در سال آتی را برعهده دارد که این رقم کمتر از سهم استانهای تهران، اصفهان، خوزستان و کرمان است و نشاندهنده تاثیر عملکرد درآمدی هر استان در نظام بودجهریزی کشور است.
یکی از نقاط ضعف کنونی صنعت ترانزیت ما، فرسودگی ناوگان حمل و نقل است؛ میانگین عمر ناوگان ایرانی 20 سال و این عدد در کشورهای پیشرفته و نیمهپیشرفته 5 سال است. در آن کشورها، کامیونی با عمر بیش از 5 سال امکان خدماترسانی و ورود به خیابانها را ندارد.